Wanneer er een vermoeden is dat je kind

AD(H)D heeft, zijn er verschillende wegen om een diagnose te krijgen: 

  • Via bureau het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig.
  • Via een verwijzing van de huisarts. De huisarts gaat na of er aanwijzingen zijn die duiden op AD(H)D en verwijst je kind naar een kinderarts, kinderpsychiater of orthopedagoog.
  • Via het ondersteuningsteam op school. Als er op school ook zorgen zijn over het gedrag van uw kind en als dit grote invloed lijkt te hebben op de schoolprestaties, kan je kind door de intern begeleider besproken worden in het zorgteam. Dit zorgteam bestaat meestal uit een orthopedagoog, een maatschappelijk werker, een jeugdverpleegkundige en betrokkenen vanuit de school. In dit team kan dan besloten worden dat het kind door de orthopedagoog moet worden onderzocht.

Na de aanmelding bij een kinderarts, orthopedagoog of kinderpsychiater worden door ouders en school lijsten ingevuld over het gedrag van het kind. Ook vindt er een intakegesprek plaats met de ouders en het kind en zal je kind onderzocht worden op mogelijk andere stoornissen. Aanvullend onderzoek kan ook zijn een psychologisch onderzoek om de intelligentie van het kind vast te stellen en een neurologisch onderzoek om te achterhalen in hoeverre het kind verschillende taakjes kan uitvoeren en zich kan concentreren(Buitelaar & Paternotte, 2015).

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb